Híreink

Az iskolaképviselő szavai az érettségizőkhöz!

2011. SZALAGAVATÓBÁL

Minden jelenlévő kedves vendéget kitüntetett szertettel köszöntök!  Minden  régi  arcot,  melyeket felfedezek a teremben, akiket már nagyon régen láthattam  és minden olyan ismerőst, akivel  hébe-hóba , azért össze-össze futottam az eltelt öt évben és természetesen elfogultan köszöntöm a 13. osztályt, akiket ma ünneplünk, akik miatt ma itt vagyunk!  Még nagyobb lenne az örömöm, -  ha azok a családok, akik velünk kezdtek ugyan de a gimnáziumot nem velünk folytatták  itt maradtak volna és velünk együtt építették volna az iskolánkat tovább az adódó nehézségek ellenére is, és jó képességű gyermekeik, akiket nyolc éven keresztül tanítottunk, neveltünk, és nem utolsó sorban nagyon szerettünk – én főleg különösen erős érzelmi szálakkal voltam összekötve velük, említeném itt Lillát, Szebit, Zizit, Vikit, Pistit akiket óvodás koruktól ismerhettem, hiszen testvérgyerekek voltak – most ők is ennek a végzős osztálynak a tagjai lehetnének, rájuk is mi tűzhetnénk fel a szalagot ugyanúgy, mint azokra a tanítványainkra, akik később érkeztek, mint Pl: Ákos, Toma és Gábor majd pedig akik kilencedikben csatlakoztak hozzánk és jelen pillanatban senki nem mondaná meg róluk, hogy nem Waldorf-iskolában töltötték el iskolai éveik első nyolc évét!  Büszke vagyok az osztályra, először is azért, mert az iskolaszakadás idején szinte az egyetlen társaság volt, akik közül senki nem hagyott itt bennünket! KÖSZÖNÖM A szülők BIZALMÁT ÉS A KITARTÁST!

Másodsorban azért vagyok büszke, mert közülük sokan komoly érdeklődést mutatnak a Waldorf-pedagógia háttere iránt és elkötelezettnek vallják magukat ezen a területen. Sok komoly, elmélyült beszélgetés áll mögöttünk, egyenrangú szellemi partnerként lehet világmegváltó témákat boncolgatni velük, hogy megérthessék mikor-miért pont így vagy úgy bántunk velük, miért pont ilyen egy Waldorf-iskola és hogyan lehetne változtatni, hogy még jobb legyen.

Remélem, hogy példaképpé válhattunk a szemükbe, hogy személyünkben egyenes, őszinte, érett személyiségekre leltek, olyan emberekre, akik természet adta tökéletlenségeiket és gyengeségeiket ismerik - (tehát nem egy merev álszent, képmutató felnőtt mintát tapasztalhattak meg) -, hanem olyan felnőttek közelségét élhették meg, akik a nehézségek ellenére, sok-sok bukás között mindig felegyenesedtek és megingathatatlan erőt mutattak, kitűzött céljaik elérésére tett erőfeszítéseikben. Ez legyen életetekben a példa arra, hogy sok kudarc, megsemmisülés után mindig van új kezdet az egyenes gerinc átvezet a mindenen, de akár a semmin is.

Természetesen az osztály részletes életútjának ismertetésére az  a személy érdemes, aki velük tölthetett el kilenc évet közhelyesen fogalmazva örömben-bánatban együtt az úttalan utakon. Mielőtt átadnám a szót Ludván Zoltán tanár úrnak, nem maradhat el az útravaló vers sem tőlem az emlékezés itt és mostjáról.


EGY PERCRE MA
ÚGY NÉZTEM FEL A CSILLAGOKRA ÉN,
MINTHA BÁMULÓ GYEREKSZEMEMMEL
LEGELŐSZÖR TEKINTENÉM.
EGY PERCRE MA
GYÖNGYVIRÁG ILAT SZÁLLT ÁT A SZOBÁN.
CSODÁLKOZTAM, MINT HOGY HA LEGELŐSZÖR
CSODÁLKOZNÉK EL ÉDES ILLATÁN.
EGY PERCRE MA
MINDEN OLY KÖNNYŰ LETT ÉS EGYSZERŰ,
S AZ ÉLET A KEZEMBEN:
ENGEDELMES JÓL HANGOLT HEGEDŰ.
EGY PERCRE MA
MEGINDULTAM – ÉS NEM TUDTAM: MI AZ.
MESZIRŐL, MÉLYRŐL INTETT ELIBÉM
EGY ELSÜLLYEDT TAVASZ.
EGY PERCRE MA
MINT SZEGÉNY EMBERT, NEM HÚZOTT AZ ÁG,
HALKAN CSENGETTYŰZÖTT A FÖLD ALATT
SOK ELTEMETETT CSENGETTYŰVIRÁG.
EGY PERCRE MA
MEGPRÓBÁLTAM A MÁS LELKÉBE LÁTNI,
NEM ÍTÉLVE ÉS EL NEM ÍTÉLTETVE:
BOCSÁNATOT NYERNI ÉS MEGBOCSÁTANI.
EGY PERCRE MA
RAGYOGTAK RÁM RÉG ELFELEDETT ARCOK,
AMELYEK ELÉ KÖD ERESZKEDETT:
CÉLTALAN HAJSZA ÉS MEGUTÁLT HARCOK.
EGY PERCRE MA…
NEM LEHET EZT A PERCET KIBESZÉLNI.
HOGY IS TUDNA SZIVÁRVÁNYGLÓRIÁS
TÜNDÉRTÖRÉKENY TESTE RÍMBE FÉRNI!
EGY PERCRE MA
OLY BOLDOG VOLTAM S OLY BOLDOGTALAN,
TUDVA: E PERC EGY PERCIG TART CSUPÁN –
ÉS AZTÁN VÉGE VAN.
ÉS ÉN KI TUDJA MEDDIG VÁRHATOK,
LESVE ZUG-ÉLETEM KIS PART-SZÖGLETÉBŐL
MÍG FELBUKKAN EGY CSODA-kisCSAPATA
AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁG SORS KÖDÉBŐL

Márkus AndreaKüldje tovább ismerősének!

Vissza


netsol.hu