Híreink

WALDORF-GIMIS OLIMPIA

Győr 2012. április 26-27-28.

A világ minden Waldorf-iskolájában megrendezik az 5. osztályos tanulóknak, az ókori görög olimpiák mintájára az ÓGÖRÖG Waldorf-Olimpiát. A rendezvény egységesen beépült a Waldorf-iskolák tanmenetébe, melynek apropóját az a tény adja, hogy az ötödik osztály fő tananyaga az ókori Görögország történelme, melynek tanítási módja; hogy minél több átélhető tevékenység keretében szerezzenek tapasztalatot, ismeretet az adott kultúra hangulatáról. A kor meghatározó eseménye egyértelműen közvetíti a gyermekek számára a kultúra és az idea lényegét. "Ép testben ép lélek". Az akkori olimpiák jelszava is még egészen másról szólt, mint a modern kori olimpiáké. Nevezetesen: SZÉPSÉG, IGAZSÁG, ERŐ / Afrodité, Íszkisz, Diké. Természetesen manapság nem ez az olimpiák jelszava, hanem merőben más idea áll mögötte, szinte az ellenkezőjét sugallja, mint az Ókorban. "Citius, Altius, Fortius!" azaz "Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben!"

Sok-sok éven keresztül gondolkodtunk azon, hogy milyen formában lenne érdemes a gimnáziumi korosztálynak is lehetőséget biztosítani valami hasonló egy életre meghatározó élményt nyújtani. Az indíttatást aztán egy fóti 12. osztályos diáktól kaptuk, aki a Waldorf-Mester-Munkája keretében meghívta a magyarországi Waldorf-iskolák 11-12. osztályos tanulóit az I. Waldorf-Gimis Olimpiára. Az ötlet és a hangulat, annyira megtetszett nekünk az osztályommal, hogy már ott elhatároztuk, hogy a következő tanévben megrendezzük Győrben ezt az eseményt. A tananyag kívánta szempontok és a korosztály adta feltételek szerint az újkori olimpiákat vettük alapul. Olimpiai láng meggyújtásával, fáklyás váltó futással kezdődött az esemény, majd következett a nyitó ceremónia és az olimpiai eskü, ami nem a jelenleg használatos esküszöveg, hanem a mi saját verziónk.

„Esküszünk, hogy a Waldorf-olimpiai játékokon becsületesen, a szabályokat tiszteletben tartva veszünk részt, a lovagiasság eszményét betartva, iskolánk dicsőségét, a sport és az egészséges élet ügyét szolgálva. Célunk megmutatni a nemes versengés szellemét a becsületességet, az állhatatosságot, a tisztességet szem előtt tartva.”

A bírók esküje: „Esküszünk, hogy részrehajlás és előítélet nélkül bíráskodunk a játékokon. Csakis és kizárólag a szabályok tiszta megvalósítását szem előtt tartva.”

Első napon az atlétika versenyszámaiban mérhették össze felkészültségeket a diákok, mégpedig az alábbi sportágakban: 100m, 200m, 400m, 800m, 2000m, 5000m síkfutás, 4X100m és 4X400m váltó futás, távolugrás, kislabdahajítás, gerelyhajítás, diszkoszvetés, súlylökés. Az első napon este a fóti YOLK Együttes gondoskodott a hangulatról. Második napon a csapatsportok következtek, ahol floorball, kézilabda, röplabda, kosárlabda sportágakban küzdöttek meg egymással a nevezett iskolák tanulói. Örömmel nyugtáztuk, hogy voltak fiú, lány és vegyes csapatok is.  Fergeteges hangulatban zajlottak a mérkőzések, sportszerű szurkolás, kitartó küzdelem jellemezte a meccseket a választott jelszónak megfelelően; "Egység, harmónia, sportszerűség!" Több esetben kellett hosszabbítással, sőt büntetőkkel eldönteni a végeredményt. A meghirdetett sportágak között volt az íjászat, a lábtenisz és a tollaslabda. A három napra tervezett rendezvény több sportágban való nevezést nem tett lehetővé. A második napon este, akik még bírták szusszal,felüdülésképpen elmehettek a Mextrém Parkba, hogy kipróbáljanak egy-két szabadidős sporttevékenységet is. Akik végképp nem bírtak magukkal és még ezután is túltengett bennük az enrgia, azok rögtönzött rögby meccseket hoztak össze, melyben a mi iskolánkból egy harcias leányzó is részt vett.  

Öt iskola nyújtotta be nevezését a versenyre: A Perintparti szófogadó Waldorf Iskola Szombathelyről 22 fővel, a fóti Waldorf Iskola 16 fővel, a Kékvölgyi Waldorf Iskola Pilisszentlászlóról 14 fővel, Nemesvámosról érkeztek  a Fehérlófia Waldorf Iskola tanulói 8 fővel és a mi iskolánkból 32 fő képviselte a győrieket.

Minden egyes induló versenyző, résztvevő és szervező emléklapot kapott, az első és harmadik helyezettjeinek a különböző sportágakban oklevelet adtunk át. Az első helyezettek érem  díjazásban is részesültek, az abszolút győztes vihette haza a Vándor Kupát, jelen esetben ez a győri Waldorf-iskolásokhoz került, elméletben, mert a Vándor Kupa még Solymáron van a tavalyi győztesnél.  Nagyon büszkék vagyunk a tanulóinkra, hiszen remek, sport emberhez méltó viselkedésről tettek tanú bizonyságot, keményen küzdöttek, ha kellett erőn felül kitartottak, buzdították társaikat, szorítottak és gratuláltak az ellenfélnek, elismerően vették tudomásul ha legyőzték őket.

A 12. osztály szervezője és egyben lebonyolítója is volt az egész rendezvénynek, dolgoztak a büfében, írták a jegyzőkönyveket, mérték az időt, adminisztráltak és segítették a szervezés zavartalanságát. Igazán felnőtt módon álltak helyt. Szülői segítséggel, a tanárok önfeláldozó munkájával, a gyerekek összefogásával valósulhatott meg a rendezvény.

Végül több ötlet is keletkezett arra, hogy hogyan folytatódjon szervezettebb és tágabb keretek között ez az egyéni ötletből és lelkesedésből hagyományteremtő szándékkal elindított sport találkozó.  Ami már biztos, hogy jövőre is megrendezésre kerül ez a sportesemény, létre hozzuk a Waldorf Olimpiai Bizottságot /WOB/ és a határon túli Waldorf-iskolákat is bevonjuk a küzdelembe.

Végül megemlítem, hogy különösen nehéz problémával kellett szembesülnünk, mert csőtörés volt az állatkert területén ezért le kellett zárni a vizesblokkokat, így nem volt lehetőség a sporttelep területén a szomjoltásra, a tisztálkodásra. Ezt a tényt minden zokszó és nyafogás nélkül vették tudomásul a versenyzők. A Kiskút Vendéglő tulajdonosa Éva volt segítségünkre és biztosította műanyag palackokban a kézmosáshoz a vizet és a mellékhelység használatát. Az esti tisztálkodást az ETO Stadionban oldottuk meg. Mindezek a nehézségek sem szegték kedvüket a sportolóknak.

”Ez jó mulatság, férfi munka volt!” /Vörösmarty Mihály/

 

***
Küldje tovább ismerősének!

Vissza


netsol.hu